HPV vaccination (Livmoderhalskræft)

Vi kan ny tilbyde vaccination mod den virus (human papillomavirus, HPV), der forårsager livmoderhalskræft og visse kræftformer i mund, hals og anus områder.
Vaccinen indgår i det danske vaccinationsprogram. Alle 12 til 15 årige piger tilbydes de tre vacciner gratis.
Fra 01.09.2014 skal piger under 15 år kun vaccineres 2 x med minimum 6 mdr interval og maksimum 12 mdr mellem de to vacciner.

Generelt om HPV:
HPV virus overføres primært seksuelt. Den er hyppig hos yngre seksuelt aktive kvinder. Op mod 70 % af alle kvinder vil have haft en HPV infektion på et eller andet tidspunkt i livet.
HPV infektion kan give kønsvorter (kondylomer) samt celleforandringer på livmoderhalsen, cancer i mundhule og anus, og hos drenge: peniscancer. Men er dog oftest uden symptomer.
Der er hvert år godt 400 nye tilfælde af livmoderhalskræft, og ca. halvelden af disse kvinder dør af
deres kræft.

 

Hvem kan vaccineres:
Alle, men vaccinationen er primært beregnet til børn og unge i alderen 9 til 15 år, samt kvinder fra 16 til 26 år, der er i risiko for smitte med HPV af typerne 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58.

 

Hvem bør ikke vaccineres:
Gravide kvinder.
Kvinder der er overfølsomme for indholdstofferne.

 

Beskyttelseeffekt og varighed:
Forebyggende effekt: Ca. 90 %
Beskyttelsens varighed er ikke kendt, men vaccinen er stadig beskyttende 4½ år efter opstart. Varigheden af vaccinen undersøges fortsat.

 

Bivirkninger:
Rødme og hævelse på injektionsstedet, evt let feber. Der har været store diskussioner om den kunne medføre POTS og andre alvorlige bivirkninger, men dette er der med de nuværende undersøgelser ikke fundet tegn på.